Klimaatbestendigheid

Sedumplantjes op dak

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met weersextremen. We kennen allemaal wel de verhalen over volgestroomde wegen, tunneltjes en woningen bij extreme neerslag. Deze extreme neerslag worden clusterbuien genoemd. Vaak ontstaan deze clusterbuien na lange periode van droogte en hoge temperaturen. Hoge temperaturen komen steeds vaker voor door de opwarming van de aarde. In de gemeente Zuidplas gaan ook wij de negatieve gevolgen hiervan merken. Door klimaatadaptieve maatregelen te nemen, willen wij een prettige, gezonde en veilige leefomgeving behouden voor onze inwoners en ondernemers.

Hoe we dit als gemeente gaan doen staat beschreven in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) (kijk hiervoor op www.deltaprogramma.nl), welke door de landelijke overheid is opgesteld. In het DPRA staat dat alle overheden en gemeenten in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht moeten zijn. Ook van de gemeente Zuidplas wordt dus verwacht dat wij ons inzetten om in 2050 klimaatbestendig te zijn tegen wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling. Maar wat betekent klimaatbestendig en waterrobuust eigenlijk?

Klimaatbestendig betekent dat de omgeving zo is ingericht dat het de effecten van het veranderende klimaat kan opvangen. Een klimaatbestendige omgeving wil dus zeggen dat deze goed bestand is tegen klimaatextremen nu en in de toekomst. Waterrobuust bouwen is het zodanig vormgeven en inrichten van de omgeving dat de negatieve gevolgen van bijvoorbeeld extreme neerslag zo klein mogelijk zijn.